Berita

December 15, 2021

Bagaimana Mahjong Cina Berbeza Daripada Mahjong Jepun

Aiman Abdullah
WriterAiman AbdullahWriter

Mahjong ialah permainan Asia, walaupun kebanyakan orang menganggap ia hanya permainan klasik Cina. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang telah mencuba varian permainan yang berbeza, mungkin agak sukar untuk membezakan yang mana. Di sini, kami meneroka perbezaan antara Mahjong Cina dan Jepun untuk membantu anda membezakan mereka.

Bagaimana Mahjong Cina Berbeza Daripada Mahjong Jepun

Mahjong Cina

Varian Cina Mahjong dipanggil "Zhongguo Maqiang" atau ringkasnya "Maqiang." Ia diperkenalkan di China semasa Dinasti Ming dan telah dimainkan sejak itu.

Bermain Mahjong dalam talian adalah mudah apabila anda menemui tapak yang bereputasi, tetapi adalah baik untuk memahami peraturan. Peraturannya mudah: setiap pemain mendapat jubin dengan nombor dari 1 hingga 9 padanya. Setiap jubin mesti mengandungi sekurang-kurangnya satu nombor yang sepadan dengan nombor pada jubin di sebelahnya. Apabila semua jubin habis, pemain bergilir-gilir mengeluarkan jubin dari tangan mereka sehingga mereka tidak boleh bermain lagi.

Jika jubin kekal selepas pemain terakhir kehabisan jubin, maka jubin tersebut akan disingkirkan daripada papan dan ditambahkan pada longgokan untuk kegunaan masa hadapan. Permainan berakhir apabila semua jubin telah dialih keluar dari papan. Pemain mengumpul mata berdasarkan jumlah jubin yang mereka tinggal selepas pusingan akhir.

Mahjong Jepun

Versi Jepun Mahjong dipanggil "Rangō," yang dicipta oleh sami Jepun Sei Shōnagon. Di Jepun, varian ini biasanya dirujuk sebagai "Shanghai Rangō."

Seperti rakan Cinanya, peraturannya mudah: setiap orang menerima segenggam jubin dengan nombor yang sama seperti yang ditunjukkan di atas. Walau bagaimanapun, tidak seperti versi Cina, versi Jepun tidak memerlukan jubin untuk dipadankan. Sebaliknya, matlamatnya adalah untuk mengalih keluar semua jubin dari tangan anda sebelum orang lain mengalih keluar jubin mereka.

Apabila seseorang mengeluarkan jubin, pemain lain cuba meneka warnanya. Sesiapa meneka dengan betul memenangi jubin. Setelah semua orang meneka, sesiapa yang masih mempunyai jubin yang tinggal bersama mereka kalah. Pemenang dalam permainan ini ditentukan oleh jumlah mata yang mereka perolehi.

Terdapat dua jenis permainan Mahjong di Jepun: “Kakushi” dan “Gokui.” Kakushi bermaksud jubin itu kosong, manakala Gokui bermaksud jubin itu penuh.

Di Kakushi, pemain bermula dengan satu set jubin, tetapi mereka tidak tahu warna apa yang akan mereka terima. Mereka boleh memilih sama ada untuk mengekalkan jubin yang telah mereka miliki atau membuangnya. Selepas setiap pusingan, pemain menambah jubin baharu pada tangan mereka. Jika pemain membuang jubin, mereka tidak boleh menggunakannya semula kemudian. Pada akhir permainan, pemain dengan markah tertinggi menang.

Di Gokui, pemain bermula dengan jubin penuh, dan mereka tidak membuang apa-apa. Setiap kali jubin dimainkan, warna dipilih. Jika pemain memilih jubin yang mereka tidak tentukan pada mulanya, mereka mengambil semula jubin itu. Pada penghujung permainan, pemain yang mempunyai lebih banyak jubin di tangan mereka menang.

Jika anda tertanya-tanya varian mana yang lebih baik, anda mungkin perlu mencuba kedua-duanya dan memutuskan mana yang paling menarik minat anda.

About the author
Aiman Abdullah
Aiman Abdullah
About

Aiman Abdullah, tokoh terkemuka Malaysia dalam lokalizasi permainan kasino dalam talian, menggabungkan penghargaannya yang mendalam terhadap budaya Melayu dengan pengetahuan permainan yang luas. Gabungan unik ini memastikan setiap permainan yang dia sentuh benar-benar berasa Malaysia.

Send email
More posts by Aiman Abdullah
undefined is not available in your country. Please try:
Menemui Mahjong di Owensboro: Gelombang Sambungan dan Tradisi Baharu
2024-05-23