Maksimumkan Kemenangan Mahjong Anda

Terdapat beberapa penyesuaian dan penambahbaikan yang harus dilakukan oleh pemula dan pemain lanjutan untuk meningkatkan permainan mereka. Sering kali, para pemula mendapati diri mereka menyelam terlebih dahulu untuk mengumpulkan set jubin sebanyak mungkin, terutamanya Kong, Pungs, dan Chows. Namun, ini bukan rancangan tindakan yang bijak dan akhirnya membawa kepada kemunduran. Bermain dengan tangan yang telah ditangani berlaku untuk permainan seperti permainan kad lain tetapi bagus untuk memanfaatkan ubin sepenuhnya. Ketahui cara meningkatkan peluang dan mengelakkan lawan menang. Pelan induk untuk bermain Mahjong memerlukan gabungan petua yang dijelaskan di bawah ini.

Pemain Bijaksana Tidak Memisahkan JubinnyaMengira JubinBersih MembuangPernyataan Titik
Aiman Abdullah
WriterAiman AbdullahWriter
Pemain Bijaksana Tidak Memisahkan Jubinnya

Pemain Bijaksana Tidak Memisahkan Jubinnya

Menyusun jubin dengan sewajarnya adalah langkah penting. Sangat menggoda untuk memisahkan jubin dengan cara yang menunjukkan seberapa dekat jubin membentuk tangan yang lengkap. Tetapi ini adalah pendekatan yang tidak intuitif kerana dapat memberikan petunjuk penting kepada lawan seperti jika mereka akan dikalahkan. Menggabungkan ubin menjadi Kongs, Pungs, dan Chows memungkinkan pemain lain mengetahui bahawa tangan lengkap akan dibentuk oleh lawan mereka sehingga mereka meningkatkan permainan mereka untuk mencegah potensi kemenangan. Walau bagaimanapun, skema yang sama dapat digunakan untuk mengirim isyarat yang salah kepada saingan.

Pemain Bijaksana Tidak Memisahkan Jubinnya
Mengira Jubin

Mengira Jubin

Sangat mustahak untuk mengekalkan bilangan jubin yang betul kerana pemain dapat menimbulkan cabaran bahawa peserta mereka mempunyai terlalu sedikit atau terlalu banyak jubin. Menggantung bunga adalah kunci semasa Charleston kerana kebanyakan tangan Mahjong memerlukan jubin bunga. Tetapi mendedahkan terlalu banyak tangan adalah merugikan. Memilih jubin yang dibuang hanya dapat dilakukan apabila ada tangan Kong, Pung, atau Chow yang lengkap. Oleh itu, setiap kali tangan diturunkan terlalu banyak, kebocoran maklumat dan pesaing mula meramalkan jubin apa yang akan dipilih atau dibuang pemain lain. Kemudian mereka mula menyesuaikan keputusan bergantung pada pergerakan lawan.

Mengira Jubin
Bersih Membuang

Bersih Membuang

Apabila pemain membuang jubin, lawan di seberang atau ke kiri boleh memanggil kan atau pon sebelum lawan di sebelah kanan melukis jubin. Pembuangan harus dilakukan dengan cara yang membolehkan pemain lain melihat jubin yang dibuang pada masa yang sama. Pemain dengan tangan kiri mesti sangat berhati-hati agar tidak menyekat kamicha daripada melihat pembuangan. Walaupun terdapat banyak cara untuk membuang dengan bersih, yang paling mudah adalah dengan meletakkan jubin yang dibuang tegak sebelum terdapat timbunan dan membiarkannya jatuh. Ini mungkin bukan perkara paling menarik untuk dilakukan tetapi memastikan bahawa semua pemain dapat melihat jubin buang dengan jelas.

Bersih Membuang
Pernyataan Titik

Pernyataan Titik

Setiap pemain mesti menghafal bagaimana sakit tangan. Ini harus bermula di tenpai kerana akan terlambat untuk mengira fu dan han tangan setelah menang. Oleh itu, sebelum menang, setiap pemain harus mempertimbangkan seberapa besar nilai tangan mereka oleh ron dan tsumo. Dengan pengalaman, pengiraan ini menjadi mudah dan lebih mudah untuk mengetahui sejauh mana nilai tangan meningkat. Ketika bermain dengan seseorang yang tidak tahu bagaimana menyatakan mata, ada baiknya memberi mereka sedikit masa setelah menang. Membantu mereka membiasakan menyatakan mata membantu permainan berjalan lancar.

Pernyataan Titik
About the author
Aiman Abdullah
Aiman Abdullah
About

Aiman Abdullah, tokoh terkemuka Malaysia dalam lokalizasi permainan kasino dalam talian, menggabungkan penghargaannya yang mendalam terhadap budaya Melayu dengan pengetahuan permainan yang luas. Gabungan unik ini memastikan setiap permainan yang dia sentuh benar-benar berasa Malaysia.

Send email
More posts by Aiman Abdullah