Strategi asas

September 15, 2021

Filem Crazy Rich Asians: Simbolisme Tersembunyi Mengenai Mahjong Game Dijelaskan

Aiman Abdullah
WriterAiman AbdullahWriter

Mahjong adalah permainan yang berakar umbi dalam budaya Cina Kuno. Oleh itu, ketika para pengarah membuat filem dengan tema Asia kuno, mereka menyertakan adegan yang akan bergema dengan kebanyakan pemain. Namun, anda mungkin terlepas simbolisme jika anda tidak tahu bermain Mahjong. Sebelum terus membaca halaman ini, pastikan anda menonton filemnya. Kami tidak suka merosakkan adegan epik untuk anda ketika kami memecah pemandangan Mahjong di Crazy Rich Asians.  

Filem Crazy Rich Asians: Simbolisme Tersembunyi Mengenai Mahjong Game Dijelaskan

Sejarah Mahjong 

Permainan ini berasal dari China sebelum tersebar di seluruh rantau Asia. Rekod komuniti bermain Mahjong ada sejak tahun 1927. Dalam permainan, pemain bersaing untuk membentuk satu siri tiga atau empat jubin yang sepadan. Menurut Mao Zedong, seorang ahli falsafah Cina yang terkenal, Mahjong adalah alat yang sempurna untuk memahami hubungan antara peluang dan keperluan. Anehnya, filem Crazy Rich Asians bukanlah yang pertama menggunakan adegan Mahjong. Filem lain yang disebut permainan ini termasuk "The Joy Luck Club" dan siri TV "Fresh Off the Boat."

Kunci Menang di Mahjong

Setiap pemain mendapat 13 jubin dengan tanda di satu muka, dan jubin ke-14 dapat dipilih untuk memenangi permainan. Tujuannya adalah untuk mendapatkan satu siri jubin dengan nombor atau nombor yang sepadan yang saling mengikut satu sama lain. Semasa anda mencantumkan satu set, lawan anda juga melakukan hal yang sama ketika cuba memecahkan set anda. Set kemenangan dalam permainan dinamakan seperti berikut:

  • Chow: Tiga nombor berturut-turut yang sama
  • Pong: Satu set yang terdiri daripada tiga jubin yang sama
  • Mata: Sepasang jubin yang serupa

Adegan Mahjong di Asia Kaya yang Gila

Dalam filem itu, Nick, anak lelaki Orang Asli Asia, membawa pulang Rachel Chu, tunangannya keturunan Asia Amerika. Eleanor, ibunya, tidak setuju dengan Rachael setelah mengetahui bahawa ibu Rachael melarikan diri dari China untuk menetap di Amerika. 

Eleanor dan Rachel bertemu di ruang tamu komuniti Mahjong. Pada saat panas yang penuh dengan ketegangan dan emosi, mereka mula bermain permainan di tengah perbualan.

Permulaan Permainan

Eleanor duduk di "Timur" ketika permainan dimulakan dan mendapat kedudukan peniaga sementara Rachel duduk di "Barat." Penamaan sisi mengikut arah utama pada kompas dan simbolisme antara Amerika dan Asia. 

Pemimpin Awal

Eleanor mencapai set "Pong" pertamanya pada awal permainan, menunjukkan lebih banyak pengalaman. Namun, sebelum dalam filem ini, penonton ditunjukkan bahawa Rachel adalah pakar Teori Permainan. Dengan demikian, dia dapat merancang strategi jangka panjang untuk memenangi permainan. 

Semasa permainan berlangsung, Rachel dan Eleanor terus berbual. Dia mendedahkan bahawa Nick telah melamarnya dan bersedia meninggalkan semuanya. Pada masa yang sama, Rachel melukis jubin paling penting untuk menang. Dalam satu pusingan acara, jubin yang sama akan memberikan kelebihan kepada Eleanor. Di sini simbolisme jelas; Jubin itu mewakili Nick, yang penting bagi kedua wanita itu, dan Rachel memiliki tangan yang lebih tinggi dengannya.  

The Plot Putar

Walaupun Rachael mempunyai petak kemenangan, dia melipat dan membiarkan Eleanor menang. Ini adalah satu lagi tindakan simbolik. Ini mewakili keputusannya untuk menolak cadangan Nick. Sebagai pakar teori Permainan, dia melihat wawasan tanpa kemenangan yang telah diajukan proposal perkahwinan. Sekiranya Nick menikahinya, dia akan kehilangan kasih sayang keluarga dan ibunya. Sekiranya Nick terpaksa meninggalkannya kerana Eleanor, dia akan membenci ibunya seumur hidupnya. Oleh itu, Rachel memutuskan untuk menolak cadangan itu untuk kebaikannya sendiri. 

Kesimpulannya

Simbolisme permainan antara Rachel dan Eleanor menambahkan lagi kedalaman. Tetapi walaupun tanpa sedar cara bermain Mahjong, pemandangannya masih epik. Sekiranya anda sudah menonton filem ini, semoga penjelasan ini memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai apa yang sedang dilakukan oleh pengarah ketika mereka merakam adegan Mahjong.

About the author
Aiman Abdullah
Aiman Abdullah
About

Aiman Abdullah, tokoh terkemuka Malaysia dalam lokalizasi permainan kasino dalam talian, menggabungkan penghargaannya yang mendalam terhadap budaya Melayu dengan pengetahuan permainan yang luas. Gabungan unik ini memastikan setiap permainan yang dia sentuh benar-benar berasa Malaysia.

Send email
More posts by Aiman Abdullah
undefined is not available in your country. Please try:
Menemui Mahjong di Owensboro: Gelombang Sambungan dan Tradisi Baharu
2024-05-23